Национално изследване на обществените нагласи за сигурност, безопасност и ефективност на МВР А МВР

Национално изследване на обществените нагласи за сигурност, безопасност и ефективност на МВР А МВР

Новите данни от изследването на Фондация „Общество и сигурност“ показват значителен спад в усещането за сигурност сред гражданите в България в сравнение с предишни години, което поставя въпроси за бъдещите политики в областта на вътрешната сигурност.

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНЕТО:

Спад в усещането за сигурност:

  • Процентът на хората, които се чувстват сигурни, е спаднал от 52,4% през 2022 г. до 45,1% през 2024 г.
  • Броят на гражданите, които се чувстват несигурни, е нараснал значително – от 33,6% през 2022 г. до 46,1% през 2024 г.

Ключови демографски групи:

  • Мъжете, младите, добре образованите и хората от средната класа се чувстват по-сигурни.
  • Уязвимите групи като възрастните, живеещи в села, хората с по-ниско образование и с ниски доходи изразяват по-голяма тревожност относно сигурността си.

Какво определя сигурността?

  • Най-често сигурността се асоциира с ефективното разкриване на престъпления (40,1% през 2024 г. срещу 30,6% през 2022 г.) и адекватно наказание на престъпниците (увеличение до 54,7% през 2024 г.).
  • Доверието в бързата реакция на полицията е намаляло до 32,3% през 2024 г., спрямо 47,7% през 2022 г.

Външни и вътрешни заплахи:

  • 51,6% от гражданите се тревожат както за вътрешни, така и за външни заплахи. Особено силно изразено е това сред жените, по-възрастните и хората от малките населени места.
  • Страховете от външни заплахи се свързват с международните конфликти, като войната в Украйна и ситуацията в Близкия Изток.

Контакти с МВР:

  • През 2024 г. 37,1% от гражданите са имали контакт с Пътна полиция (28,9% през 2022 г.), а взаимодействията с районни инспектори също са нараснали (12,6% през 2024 г. срещу 10,5% през 2022 г.).
  • Въпреки това, удовлетвореността от работата на МВР намалява – напълно удовлетворените граждани спадат до 21,4% през 2024 г.

Ефективност на МВР:

  • Спад в справянето с престъпления като измами, кражби и киберпрестъпления. Например, ефективността при измами намалява от 40,2% през 2022 г. до 27,4% през 2024 г.
  • МВР показва най-добри резултати при справянето с пожари – 60% от гражданите смятат, че ГД „Пожарна безопасност“ работи професионално.

Сравнение с работата на МВР преди 10 години:

  • Едва 20,2% от гражданите смятат, че МВР е по-ефективно през 2024 г. в сравнение с преди десетилетие, докато 33,4% смятат, че ефективността е намаляла.

Бюджет и финансиране:

  • Подкрепата за увеличаване на бюджета за МВР нараства – 51,7% през 2024 г. искат повече средства за институцията, спрямо 43,5% през 2022 г.

Отношение към МВР:

  • През 2024 г. само 57,8% от гражданите смятат, че МВР гарантира правовия ред, в сравнение със 77,6% през 2022 г.
  • Най-критично настроени към МВР са младите, добре образованите и жителите на столицата, докато възрастните и хората с по-ниски доходи показват по-високо доверие към институцията.

Участие на гражданите в политиките за сигурност:

  • 7 от 10 българи смятат, че гражданите трябва активно да участват в планирането на мерки за повишаване на личната сигурност. Тази нагласа е най-силно изразена сред по-младите, високообразованите и хората с по-високи доходи.

 

 

 

 

ОСНОВНИ ИЗВОДИ:

 

  1. Спад в усещането за сигурност – значително намаляване на дела на гражданите, които се чувстват сигурни, особено сред уязвимите групи като възрастни хора и хора с ниски доходи.
  2. Нарастващо недоволство от ефективността на МВР – особено по отношение на справянето с престъпления като измами, кражби и киберпрестъпления.
  3. Повишено внимание към наказанията – нарастващ дял от гражданите смятат, че престъпниците трябва да бъдат наказвани адекватно и това се превръща в основен фактор за усещането за сигурност.
  4. Намаляващо доверие в институциите – по-малко хора вярват, че МВР гарантира защитата на живота и собствеността в сравнение с предишни години, което подчертава нуждата от подобряване на репутацията на службите.
  5. Гражданска ангажираност – повечето граждани са на мнение, че трябва да участват в процесите на планиране на мерки за сигурност, което отваря възможност за по-голямо сътрудничество между институциите и обществото.

 

ПРЕПОРЪКИ:

  1. Подобряване на квалификацията на служителите на МВР чрез допълнителни обучения и специализирана подготовка.
  2. Разработване на дългосрочна стратегия за обществен ред и сигурност, базирана на нуждите на гражданите.
  3. Реални действия за повишаване на общественото доверие чрез прозрачност и отчетност в работата на органите на реда.
  4. Преразглеждане на политиките за разкриване на престъпления и осигуряване на ефективни наказания, за да се засили възпиращият ефект.
  5. Проучването ясно показва, че МВР трябва да се адаптира към променящите се условия и нарастващите очаквания на обществото, за да възстанови доверието в институцията и да подобри усещането за сигурност в страната.
  6. Това изследване подчертава необходимостта от спешни промени в структурата и работата на МВР с цел подобряване на усещането за сигурност и възстановяване на доверието на гражданите в правоохранителните органи.

 

Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *