НачалоНовиниПубликации

Най-сигурните държави в света през 2021 г.

Това е 15-то издание на Глобалния индекс на мира (ГИМ), който класира 163 независими държави и територии според нивото им на мир. Изготвен от Института за икономика и мир (ИИМ), ГИМ е водещата световна мярка за глобално миролюбие. Този доклад представя най-изчерпателния анализ, базиран на данни до момента, за тенденциите в мира, неговата икономическа стойност и как да развиваме мирни общества.

ГИМ обхваща 99,7% от населението на света, използвайки 23 качествени и количествени показатели от високо уважавани източници, и измерва състоянието на мира в три области: нивото на обществена безопасност и сигурност, степента на текущия вътрешен и международен конфликт и степента на милитаризация.

В доклада са представени общо 163 държави. Има 23 различни показателя, използвани за определяне колко безопасна или опасна е дадена държава. Тези фактори са разделени на следните категории:

  1. Текущи международни и вътрешни конфликти
  2. Социална безопасност и сигурност
  3. Милитаризация

Факторите, използвани за съставянето на доклада за 2021 г. включват:

  1. Брой вътрешни и външни конфликти на насилие
  2. Ниво на недоверие
  3. Политическа нестабилност
  4. Потенциал за терористични актове
  5. Брой убийства
  6. Военни разходи като процент от БВП

Въз основа на тези фактори се изчислява резултат за всяка от 163-те нации, включени в доклада. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-високо е класирането на нацията по отношение на безопасността.

БЪЛГАРИЯ Е НА 27-мо МЯСТО ОТ 163 СТРАНИ.

Резултатите от тази година показват, че средното ниво на миролюбие в световен мащаб се е влошило с 0,07%. Това е деветото влошаване на миролюбието през последните тринадесет години, като 87 държави се подобриха и 73 регистрираха влошаване; промяната в резултата обаче е втората най-малка в историята на индекса. ГИМI за 2021 г. разкрива свят, в който конфликтите и кризите, възникнали през последното десетилетие, започнаха да намаляват, за да бъдат заменени с нова вълна от напрежение и несигурност в резултат на пандемията COVID-19 и нарастващото напрежение между много от големите сили.

Пълното въздействие на пандемията COVID-19 върху миролюбието все още се развива. Докато някои форми на насилие намаляха в краткосрочен план, нарастващото безпокойство поради блокиранията и нарастващата икономическа несигурност доведоха до увеличаване на гражданските вълнения през 2020 г. Над 5 000 свързани с пандемия насилствени събития бяха регистрирани между януари 2020 г. и април 2021 г. Все още е твърде рано за пълно преценете дългосрочните ефекти на пандемията върху мира. Променящите се икономически условия в много държави обаче увеличават вероятността от политическа нестабилност и насилствени демонстрации.

Исландия остава най-мирната държава в света, позиция, която заема от 2008 г. Към нея се присъединяват Нова Зеландия, Дания, Португалия и Словения. Афганистан е най-малко мирната държава в света за четвърта поредна година, следвана от Йемен, Сирия, Южен Судан и Ирак. Всички, с изключение на Йемен, са класирани сред петте най-малко мирни държави от поне 2015 г., а Афганистан е класиран сред трите най-малко мирни държави от 2010 г. насам.

Осем от десетте държави на върха на ГИМсе намират в Европа. Това е и годината с най-много европейски държави, класирани в челната десетка в историята на индекса. Сингапур изпадна от първите десет, заменен от Ирландия, която се подобри с три места.

Само три от деветте региона в света станаха по-спокойни през последната година. Най-голямото подобрение настъпи в Близкия изток и Северна Африка, следвано от Европа и Южна Азия. Въпреки това  Близкият изток и Северна Африка все още остава най-малко мирният регион в света. Подобрението в нивото на непрекъснат конфликт в Близкия изток и Северна Африка  беше най-големият двигател на повишеното спокойствие, като всеки индикатор в домейна отчита подобрение. В Европа подобряването на миролюбието се дължи на подобрения във вътрешната безопасност и сигурност, включително подобрения в въздействието на тероризма, демонстрации на насилие и насилствени престъпления. Политическата нестабилност и военните разходи обаче се влошиха.

Най-голямото регионално влошаване се е случило в Северна Америка. Основният двигател на това падане на миролюбието е влошаването на областта на безопасността и сигурността, особено в Съединените щати, където нарастващите граждански вълнения доведоха до увеличаване на възприятията за престъпност и политическа нестабилност и по-насилствени демонстрации.

През последните петнадесет години спокойствието падна, като средният резултат за страната се влоши с малко под два процента. От 163 държави в ГИМ, 86 отбелязват подобрения, докато 75 регистрират влошаване, а две не отбелязват промяна в резултата. Годишно влошаване на мирността е много по-често, като мирността се подобрява само четири пъти от началото на индекса. Петнадесет от 23-те индикатора на ГИМ се влошиха между 2008 и 2021 г.

Два от трите показателя на ГИМ  се влошиха през последното десетилетие, като продължаващият конфликт се влоши с 6,2%, а безопасността и сигурността се влоши с 2,5%. Милитаризацията беше единственият показател, който се подобри. Тероризмът и гражданските вълнения допринесоха най-много за глобалното влошаване на мира. Деветдесет държави регистрираха повишена терористична активност, докато само 50 имаха по-ниски нива на тероризъм. След като достигнаха връх през 2014 г., по време на разгара на сирийската гражданска война, общият брой смъртни случаи от тероризъм намалява всяка година през последните шест години, като най-големите падат в Сирия, Ирак и Нигерия.

Въпреки че въздействието на тероризма и конфликтите са паднали през последните шест години, нивото на граждански и политически вълнения се е повишило. Броят на насилствените демони

Десетте най-сигурни държави в света са:

  1. ИСЛАНДИЯ

Според глобалния индекс на мира Исландия е най-безопасната страна в световен мащаб за 13-та поредна година. Исландия е скандинавска държава с относително малко население от 340 000 души. Исландия има много ниско ниво на престъпност, което се дължи на нейния висок жизнен стандарт, малко на брой население, силни социални нагласи срещу престъпността, високо ниво на доверие в техните добре обучени, високообразовани полицейски сили и липса на напрежение между социалните и икономическите класи. Исландия няма военни, а полицията не носи огнестрелно оръжие със себе си (само палки и лютив спрей).

2. НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Нова Зеландия е втората по безопасност държава в света. Подобно на Исландия, Нова Зеландия има много нисък процент на престъпност, особено при насилствената престъпност. Кражбата обаче е често срещано явление, особено за туристите. Нова Зеландия няма смъртоносни животни, за разлика от съседката си  – Австралия, известна с това, че има някои опасни диви животни. Резултатът на Нова Зеландия леко се понижава спрямо предходната година заради терористичната атака срещу две джамии в Крайстчърч на 15 март 2019 г., при която загинаха 51 души. Жителите на Нова Зеландия обикновено са с отворено мислене и имат въведени закони за предотвратяване на злоупотреба с нечия свобода на словото или изразяването. Подобно на Исландия, полицията в Нова Зеландия не носи лично огнестрелно оръжие.

3. ДАНИЯ

Класирана на трето място в глобалния индекс за мир, Дания е една от най-безопасните и щастливи страни в света. Дания е една от малкото страни, в които хората съобщават, че се чувстват в безопасност по всяко време на денонощието, дори децата. Дания има високо равнище на равенство и силно чувство за обща отговорност за социалното благосъстояние – две неща, които допринасят както за безопасността, така и за щастието на Дания. Корупцията е рядкост в бизнеса или политиката, тъй като честността и доверието са основни приоритети в Дания. Дания също е социална държава, което означава, че всеки получава услуги и привилегии, които му помагат да живеят комфортно. Всички в Дания имат достъп до здравеопазване без допълнителни такси за тях, а  възрастните хора получават помощ  и подкрепа и домашна среда.

4. ПОРТУГАЛИЯ

Португалия е на четвърто място в класацията на най-сигурните страни. През 2014 г. Португалия е класирана на 18-то място в световен мащаб и оттогава направи огромни крачки, за да бъде класирана на трето място. За разлика от Исландия и Нова Зеландия, Португалия има въоръжена полиция; изглежда обаче, че засиленото полицейско присъствие е довело до намален процент на престъпност в страната. През последните шест години Португалия е в икономически възход, като намали безработицата си от над 17% на под 7%. Благодарение на това, както и факта, че Португалия е класирана като най-добрата държава за пенсиониране през 2020 г. според годишния глобален пенсионен индекс факта, нивото на безопасност на Португалия се е повишило толкова много.

5. СЛОВЕНИЯ

6. АВСТРИЯ

Австрия е шестата по безопасност държава в света.  Резултатът на Австрия за 2020 г. се е увеличил леко с 0,011 точки спрямо 2020 г., но запазва четвъртото си място. В Австрия обаче се забелязва влошаване на индикатора за вероятност от демонстрации на насилие след избора на Народната партия на Себастиан Курц през октомври 2017 г. Поради политическата нестабилност в страната социалните вълнения се засилиха. Като цяло Австрия е много безопасна страна за посещение. Сериозните престъпления са рядкост, въпреки че хората трябва да са наясно с наличието на крадци и джебчии. Освен това Австрия е пощадена от всички терористични актове.

7. ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцария се нарежда в челната петица в областта на безопасността и сигурността, падайки с едно ниво  от 2019 г. Заедно с няколко други изключително мирни държави, Швейцария се класира сред десетте най-големи износители на оръжие на глава от населението за последните пет години. За щастие Швейцария се нарежда на четвърто място в световен мащаб по отношение на продоволствената сигурност и е сред десетте най-миролюбиви държави.

8. ИРЛАНДИЯ

Ирландия измества Сингапур в класацията за най-сигурните страни в света. Отбелязва се сериозен напредък по овладяването на конфликта, възникнал след Брекзит и бунтовете на в Северна Ирландия, което изкачва страната с 25 позиции в класацията за вътрешни конфликти.

9. ЧЕХИЯ

Чешката република се изкачи с две места от класацията си за 2019 г. – от десето на осмо място, а за 2021 г. пада с една позиция в класацията. Процентът на престъпността непрекъснато намалява през годините, особено насилствените престъпления. Това е трайна тенденция въпреки, че в страната  има относително лесен достъп до оръжия. В Чехия има слабо въздействие на тероризма. Ниското ниво в класацията се дължи на високият брой затворници на глава от населението и оценката на силите за сигурност и полицията.

10. КАНАДА

Канада е последната най-сигурна държава в топ 10 в света според Глобалния индекс на мира. Канада получава особено добри оценки за вътрешни конфликти, нивата на престъпност и политическа стабилност. В допълнение към добрите възможности за работа, неограниченият достъп до здравеопазване и ефективното управление, Канада разполага с някои от най-известните приятелски настроени хора в света. Канада има процент на престъпност, който е около една трета от този на нейния съсед – САЩ (1,6 инцидента на 100 000 срещу 4,5 на 100 000 съответно). В проучване на Gallup от 2018 г. 84% от анкетираните канадци казват, че се чувстват в безопасност в своята страна.

Има някои общи черти сред най-безопасните страни в света, като нивата на тяхното богатство, социални грижи и образование. Освен това тези държави имат ефективни системи за наказателно правосъдие и правителства, които поддържат много здравословни взаимоотношения със своите граждани.

Източник: https://reliefweb.int/report/world/global-peace-index-2021

Докладът може да бъде свален от тук.

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"