Фондация “Общество и сигурност” пита политиците за тяхната визия за реформа в МВР!

Фондация “Общество и сигурност” пита политиците за тяхната визия за реформа в МВР!

Изпратихме писмо с 6 въпроса до всички политически партии и коалиции, които ще бъдат част от 49-то НС на РБ, според прогнозите на социологическите агенции. Публикуваме съдържанието му по-долу, а отговорите, които получим ще бъдат публикувани тук и на страницата на Фондацията във фейсбук.

 

ДО

ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ
КП „ГЕРБ – СДС“

ДО

ГОСПОДИН КИРИЛ ПЕТКОВ
ГОСПОДИН АСЕН  ВАСИЛЕВ
ГОСПОДИН ХРИСТО ИВАНОВ,
ГОСПОДИН АТАНАС АТАНАСОВ
КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

ДО
ГОСПОДИН МУСТАФА КАРАДАЙЪ
ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

ДО
ГОСПОДИН КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

ДО
ГОСПОЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

ДО
ГОСПОДИН СТЕФАН ЯНЕВ
ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“

ДО
ГОСПОДИН СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ
ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

ДО
ГОСПОДИН ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ
КП „ЛЕВИЦАТА“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Проблемите, свързани с управлението на МВР, ниското качество на услугата „сигурност“, която доставя, липсата на връзка между реализираните политики за сигурност и реалните потребности на гражданите, непрозрачността на институцията, както и силното политизиране на Ведомството са причина за ниското доверие на гражданите на Република България. Пониженото доверие е една от основните причини за неподаване на сигнали и отказ от сезиране на ведомството при възникнал проблем, а това се отразява директно и понижава качеството на живот на българските граждани.

Въпреки негативните тенденции по отношение на МВР, последното представително проучване на Фондация „Общество и сигурност“, показа, че почти 75% от българските граждани имат желание да участват в процеса на планиране, изпълнение и мониториране на политиките за обществен ред и вътрешна сигурност.  Водени от желанията на българските граждани и в търсене на отговори на най-важните въпроси, се обръщаме към Вас (като представители на политически партии и коалиции, които ще бъдат част от 49-то НС на РБ ) с искане да споделите публично позициите си по няколко ключови и стратегически теми:

1.    Смятате ли, че МВР трябва да се реформира цялостно?Ако да, каква е визията на Вашата политическа партия/коалиция за подобна реформа?
2.    Смятате ли, че гражданите на Република България, в т.ч. работещите в МВР трябва да имат право и да участват в процеса на планиране на политиките за сигурност? Ако да, какви са конкретните мерки, които Вашата политическа партия/коалиция ще предприеме, за да гарантира упражняване на подобно право?
3.    Смятате ли, че МВР е прозрачна и отчетна институция? Ако не, кои са конкретните мерки, които Вашата партия/коалиция ще предприеме, за да превърне Министерството в такава институция?
4.    Смятате ли, че българските граждани имат лесен и бърз достъп до административни услуги, информация и справки, предоставяни от МВР?  Ако не, какви са конкретните мерки, които ще предприеме Вашата партия/коалиция за подобряване на достъпа до услуги?
5.    Смятате ли, че може да има ефективна съдебна реформа, без тя да е синхронизирана със съответна реформа в МВР? Ако не, какви са конкретните мерки, които Вашата политическа партия/коалиция планира да предприеме?
6.    Смятате ли, че професионалната подготовка на служителите в МВР отговаря на съвременните предизвикателства пред, които ни изправят променените контекст и среда за сигурност? Ако не, какви са конкретните мерки, които Вашата политическа партия/коалиция ще предприеме, за да гарантира адеквата професионална подготовка на служителите?

Вашите отговори можете да изпратите на имейл ssf@ssf-bg.eu. Те ще бъдат публикувани на сайта на Фондация „Общество и сигурност“ www.ssf-bg.eu , както и във фейсбук страницата ни  https://www.facebook.com/Society.and.Safety.Foundation.

С УВАЖЕНИЕ:
РАДОСТИНА ЯКИМОВА
ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ „ОБЩЕСТВО И СИГУРНОСТ“

 

Вижте също