Директорът на ОДМВР – Плевен участва в официалното откриване на Първи Регионален форум „Нашата сигурност: споделена или неразбрана отговорност”

Директорът на ОДМВР – Плевен участва в официалното откриване на Първи Регионален форум „Нашата сигурност: споделена или неразбрана отговорност”

Директорът на ОДМВР – Плевен участва в официалното откриване на Първи Регионален форум „Нашата сигурност: споделена или неразбрана отговорност”, който се проведе днес. Организатори на събитието са Фондация „Общество и сигурност” – София и Синдикалната федерация на служителите в МВР. Откриването на конференцията се състоя от 14 часа в зала на хотел „Сити” в Плевен, на улица „”Стоян Заимов” № 2.

Участие взеха служители от ОДМВР – Плевен, представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР, община Плевен, Областна администрация – Плевен, представители на неправителствения сектор.
Участниците във форума разгледаха разбирането на услугата „сигурност” и ролята на гражданите и местната власт за повишаването на нейното качество.  Дискусията бе относно потребностите от сигурност на децата и младежта, хората с физически затруднения, жертвите на домашно насилие, лицата в риск.
Директорът на Областна дирекция на МВР в Плевен Венцислав Катинов благодари за доверието Плевен да е домакин на Първия Регионален форум на тема „Нашата сигурност: Споделена или неразбрана отговорност”.
Подчерта, че знае поетите ангажименти от МВР за провеждането на реформа в сектора „Сигурност” и създаването на реални възможности за гражданско участие в процесите на вземане на решения по проблемите на обществения ред и борбата с престъпността. Поясни, че сигурността е основен проблем на демократичните общества. Формулата за сигурност днес е граждански мир, спокойствие и стабилност, защитени човешки права в регионален, национален и международен план. Равнището на вътрешната сигурност зависи от ефикасния контрол над престъпността.
През изминалите 3 месеца от началото на годината в област Плевен се е запазила положителната тенденция за намаляване на интензивността на криминалната престъпност. Полицията работи за рязко ограничава влиянието на факторите, които обуславят битовата престъпност. Разработват се мерки за засилване противодействието на икономическата престъпност. Мобилизират се и се координират усилията със съдебната власт и органите на местно самоуправление.
Директорът Катинов благодари на плевенската общественост и неправителствения сектор, които винаги са били съпричастни към проблемите и отговорностите на служителите на МВР. Подчерта, че разчита на обществено доверие към политиката на реформи и промени в системата на МВР.

Иван Мусков – член на УС на СФСМВР, представи стъпките на служителите от синдикалната организация към обединението и убеждението, че сами не можем да се справим. Необходимо е партньорство с гражданските организации и промяна в мисленето. “Извървяхме дълъг път и понягога резултатите бяха лоши, дори катастрофални”. Малките стъпала, които изкачихме ни направиха по-уверени, по-конкурентни и по-обединени. Усилията са насочени към подобряване на качеството на услугата “Сигурност”, чрез повишаване на гражданския контрол и участие при вземането на решения в МВР като се гарантира по-добро и ефективно обслужване на гражданите.

Темата остана отворена и регионалният форум завърши с предложението конструктивният диалог между служителите на МВР и неправителствения сектор да продължи.

 

Източник: Уебсайт на ОДМВР-Плевен

Вижте също