НачалоНовиниПроекти

Малко или много са 23% жени в МВР?

Фондация „Общество и сигурност“ попита МВР за броя служители във ведомството и се оказа, че общият брой заети  към 30 юни 2015г. е 47 440 души, а жените са 10 897 или 23% от общия брой.  Едва 163 са жените на възраст до 25 години, което е 0,03% от общия брой заети, а тези на възраст 26-30 години са 785 (2%).

Използвахме социалните мрежи и попитахме служители в МВР дали този процент е достатъчен или малък. Общото мнение е, че този процент е достатъчен и че не е важен полът на служителите, а какво могат да правят и дали може да се разчита на тях.

През темата за равнопоставеността, служителите в МВР повдигнаха въпроса за назначенията в МВР и казаха, че е по-важно по какъв начин една жена се е озовала във ведомството – дали с конкурс или като политическо назначение. В дискусиите бе пояснено, че това е един от основополагащите критерии, които заедно с личните качества  и професионализма определят  отношението към даден служител.  

Беше споменато, че в определени структури преобладават мъжете (98%) и че още на ниво подбор на персонала се предпочитат мъже. Независимо, че това не е официализирано като политика при подбора на кадри се оказва натиск върху жени, които искат да заемат някои оперативни длъжности. Натискът е в посока да се откажат и да изберат друга позиция.

Забелязва се притеснителна тенденция на застаряване на служителите в МВР, като 65% от жените и 54% от мъжете са на възраст над 41 години. Едва 2% от служителите в МВР са на възраст до 25 години, а делът на заетите на възраст 26-30 години е 8%.

В периода юни-август 2015г., беше проведено количествено и качествено проучване сред служители в МВР, което имаше за цел да се установи микроклимата на работното място и по-конкретно равнопоставеността на половете.  Бяха проведени интервюта с 10 жени и 5 мъже и изготвена анкетна карта, която ще бъде разпространявана и попълвана до края на септември 2015г.

Резултатите от цялостното изследване ще бъдат представени на конференция, която ще се състои в края на месец октомври 2015г. 

БФЖНастоящите данни са набрани в рамките на реализирането на проект „Сигурни ли са жените, осигуряващи нашата сигурност?“, финансиран от Български фонд за жените.

 

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"