НачалоНовиниПроекти

Започна изпълнение на проект на Фондация „Общество и сигурност“ по Програма Европа 2017

Фондация „Общество и сигурност“ в партньорство с район „Красна поляна“ стартира реализирането на проект, който има за цел да се изготви първата за територията на град София местна стратегия за сигурност.  Проект „Сигурна и (Пре)Красна промяна“ се  изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017.

В проекта се предвижда в периода юни – юли 2017 г. да се проведат 10 фокус – групи с жителите на район „Красна поляна“ – по една фокус група в седемте жилищни комплекса – „Красна поляна“ 1-ва, 2-ра и трета част,  „Илинден“, „Западен парк“, „Факултета“, „Разсадника“, а също така фокус – групи с представители на местна власт и институции, с представители на неправителствени организации и  с млади хора на възраст 14-19 години).  Целта на фокус-групите е да се идентифицира личното усещане за сигурност на жителите на район „Красна поляна“ и да се установи кои са основните рискове и заплахи за тяхната безопасност.

След това  резултатите от изследването ще бъдат обобщени, ще се анализира опита в страните – членки на ЕС и ще се идентифицират добрите европейски практики и мерки за повишаване сигурността на гражданите, а също така и формите за включване на гражданите в процеса на вземане на решение и изготвяне на стратегически документи.

След набиране и  систематизиране на информацията се предвижда да бъде изготвен работен вариант на местна стратегия за сигурност, който ще бъде консултиран с жителите на район „Красна поляна“ и в случай, че се наложи ще бъдат нанесени корекции и допълнения към изготвения вариант на местната стратегия за сигурност.“.

Заключителната част от проекта е свързана с провеждането на пресконференция, на която ще  бъде представена изготвената стратегия и ще се обсъдят основните предизвикателства, пред които се изправят представителите на местната власт и жителите на район „Красна поляна“ по отношение на тяхната сигурност и мерките, които ще се предприемат, за да се превърне Района в по-сигурно и безопасно място за живеене.

За да бъдат улеснени и насърчени жителите на район „Красна поляна“ да извършват последващ мониторинг и граждански контрол върху изпълнението на планираните в местната стратегия за сигурност мерки, ще бъдат отпечатани 500 копия от стратегията, които ще им бъдат предоставени, а за да се повиши реално тяхната безопасност ще се изготви видео с конкретни съвети за това как да реагират в рискови ситуации и кои са институциите, към които могат да се обръщат.

Най-ценното в проекта, реализиран от Фондация „Общество и сигурност“ и район „Красна поляна“ и финансиран от Столична община, Програма Европа 2017, е че ще се създадат условия за въвеждане на европейски политики и добри практики по отношение на услугата „сигурност“ и ще се насърчи сътрудничеството между правоохранителни органи, образователни институции, неправителствени организации и представители на местната власт в район „Красна поляна“. Най-големият ефект от проекта ще бъде стартирането на процес, чиято цел е преодоляването на стереотипите, че темата „сигурност“ и политиките в тази сфера изискват специфична експертиза, която само определени хора притежават.

Реализирането на проекта ще покаже, че местните институции са близо до хората, загрижени са за тяхната безопасност и по този начин не само ще се промени отношението на гражданите, но и ще се повиши доверието им в институциите и информираността им за тяхната дейност и сфери на отговорност.
Активната работа на водещата организация и партньора по проекта – район Красна поляна ще създадат реални партньорства на местно ниво, които ще са не само ефективни, но и високо функционални.

 

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"