НачалоНовиниПроекти

Местната стратегия за сигурност на район „Красна поляна“ бе подложена на обществено обсъждане

На 27  октомври т. г. Фондация «Общество и сигурност», в партньорство с район «Красна поляна»  представи «Стратегия за сигурност на жителите на район Красна поляна» , изготвена в рамките на проект „Сигурна и (Пре)Красна промяна“, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 г.
Гости на представянето бяха  Иван Чакъров – кмет на район «Красна поляна», Ботьо Ботев – член на постоянната  комисия по икономика и собственост и Борислав Борисов – член на комисията по обществен ред и сигурност при Столичен  общински съвет.
На събитиeтo присъства Анелия Атанасова, експерт мониторинг на Програма Европа.
Участие в дискусията взеха служители на община «Красна поляна», на 03 РУ-СДВР, директори на училища и читалища и живущи в  район „Красна поляна“.  Бяха обсъдени предизвикателствата, с които се сблъскват институциите за да отговорят на очакванията на гражданите, като се стигна до извода, че сигурността е споделена  отговорност. Един от основните проблеми, който бе обсъден бе комуникацията между институциите и гражданите и необходимостта от повишаване на нейната ефективност и подобряване.
Представителите на Столичен общински съвет коментираха Наредба № 1  за опазване на обществения ред и сигурност и усилията, които полагат, за  създадаване не само правната рамка, но и действително работещ механизъм, който да реши реално проблемите на гражданите на Столицата и по-конкретно на район „Красна поляна“.
Основен акцент в изказването на  Началника на 03 РУ-СДВР бе необходимостта гражданите да бъдат активни и да сигнализират  по начина и реда, съгласно действащата нормативна база, за да може правоохранителните органи да реагират не само адекватно, но и своевременно.
В края на дискусията ясно бе заявено, че това е началото на един процес, който трябва да продължи по начина, по който започна, а именно жителите на район „Красна поляна“, заедно с представителите на институциите да обсъждат и решават заедно проблемите, касаещи тяхната лична сигурност и безопасност.

Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация „Общество и сигурност“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Столична община, Програма Европа 2017.

 

 

 

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"