Публикации

Анализ на личното усещане за сигурност на жителите на район „Красна поляна“

Половината от живеещите и работещите в район „Красна поляна“ се чувстват по-несигурни, докато са на негова територия в сравнение с другите райони на Столична община.

Това са данните от изследване на Фондация „Общество и сигурност“, проведено по проект „Сигурна и (Пре)Красна промяна“, финансиран от Столична община, Програма Европа 2017 г.

Най-голям е делът на участниците в изследването, които се страхуват, че ще станат жертва на кражба и грабеж –  299 души (83%), посегателство и нанасяне на телесна повреда – 242 души (67%) и бездействие на институциите – 142 души (40%)[1].

Най-несигурни, жителите на район „Красна поляна“ се чувстват в междублоковите пространства – 244 души ( 68%), парковете – 195 души (54%), спирките на обществения транспорт – 141 души (39%) и необитаемите сгради и строежи – 132 души (37%).

Основните причини хората да се чувстват несигурни на тези места са, че се събират хора, чието поведение се определя като рисково – 280 души (78%), няма представители на органите на реда – 217 души (60%) и че не са осветени – 162 души (45%).

Най-разпознаваемата институция по отношение на личната сигурност и безопасност е полицията – 239 души (67 %), следвана от общинската администрация – 63 души (18%).

Делът на жителите на район „Красна поляна“, които искат да има повече полиция е 238 души (66%), голяма част искат да се ограничат „двойните стандарти“ и избирателното прилагане на закона – 179 души (50%), да има по-висока разкриваемост на престъпленията – 155 души (43%), да се монтира видеонаблюдение на обществените места – 153 души (43 %) и да се осветят по-добре обществените паркове и градинки – 126 души (35 %).

Повече от 20% от участниците в изследването (77 души) са посочили необходимостта от подобряване на взаимодействието между институциите.

Изследването имаше за цел да се проучат нагласите и разбиранията на жителите на район „Красна поляна“  по отношение на сигурността и мерките, които е необходимо да се предприемат, за да се почувстват по-сигурни и да се направят препоръки относно ефективността на работата  в тази насока на администрацията на район „Красна поляна“. Изследването бе основополагащо за изготвяне на местна стратегия за сигурност, основана на нуждите на жителите на Района.

Цялото изследване може да бъде свалено от тук.

[1] Респондентите посочиха до 3 отговора и затова процентът надвишава 100

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Общество и сигурност“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Столична община, Програма Европа 2017.

 

 

 

 

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"