НачалоФондацията в медиите

Изследване сред полицаи: Системата е твърде политизирана

Системата на МВР е твърде политизирана и това се отразява върху работата на редовите полицаи, едновременно с това пък няма почти никаква материална база, а кариерното развитие зависи от чисто субективни обстоятелства, а не от качеството на работата. Това показва изследване на мотивацията на служителите на силовото ведомство и тяхната мотивация.

То беше представено на дискусия в столицата, в която се включиха фондация „Общество и сигурност“, Синдикалната федерация на служителите в МВР и Цвятко Георгиев – зам. министър на вътрешните работи. Основният извод от нея беше, че са необходими сериозни реформи, за да работи МВР успешно и да мотивира служителите си, съобщава БГНЕС.

Полицаите посочват, че нямат адекватни социални придобивки и стимули за работа. Полицаите се оплакват и от това, че няма никаква сигурност в условията им на работа. Във връзка с това в момента има и притеснения, че може да отпадне даването на 20 заплати при пенсиониране.

Това идва на фона на вливане и изваждане на ДАНС и ГДБОП от МВР и голямо количество промени в ЗМВР и други нормативни актове, с което се затруднява работата на униформените.

Друго представено изследване показва настроенията на гражданите и чувството им за сигурност. Оказва се, че 73.8% от анкетираните не се чувстват в безопасност, а близо 60 на сто от запитаните 468 граждани са били жертва на престъпление.

С изключително ниско доверие се ползват всички институции, като цели 27% не разчитат на която и да е от тях, а 11% от анкетираните търсят връзки сред близките и приятелите си, когато имат нужда от помощ.

47 на сто не търсят помощ от никого.

Източник: Бтв новините

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"