НачалоФондацията в медиите

Директорът на Фондация „Общество и сигурност” Радостина Якимова: За да бъдат правени политики за сигурността, трябва да бъдат питани хората

Казанлък. Основната причина да правим тези форуми е, че ние разглеждаме сигурността като базисна човешка потребност, каза за Радио „Фокус” в Казанлък директорът на Фондация „Общество и сигурност” Радостина Якимова. Тя взе участие в Регионалния форум „Нашата сигурност – споделена или неразбрана отговорност”, организиран от Синдикалната Федерация на служителите на МВР и Фондацията.
За да бъдат правени политики за сигурността трябва да бъдат питани хората, категорична бе Якимова. Акцентите във форума са точно такива, поясни тя: „Питаме местната власт, общинската и областната администрации, както и неправителствени организации, кои са техните успехи по отношение на сигурността, услугата „ гражданска сигурност”, която те предоставят. Питаме представители на МВР и в същото време гражданите, какви са техните потребности и какво искат те да се промени, за да стане средата , в която живеят по-сигурна”, каза още Якимова. След като бъдат проучени добрите практики и предизвикателства, ще бъде изготвено предложение, което да бъде представено пред широк кръг неправителствени организации. Ще бъде консултирано с хората, които те представляват. След това ще бъде направено предложение за промяна на политики на национално ниво. „Смятаме, че практиката хората да не се питат за това, какво искат да се променя в тяхната среда, за да се чувстват по-сигурни, е изключително порочна и е крайно време да я прекратим заедно”, коментира Якимова.
В Регионалния форум взеха участие кметове от населените места в община Казанлък, кметове и представители на общините Гурково, Мъглиж, Павел Баня, Николаево, представители на Бюрото по труда и Дирекция „Социално подпомагане” в Казанлък.
Фондация „Общество и сигурност” е създадена през 2014 година, като неин учредител е Синдикалната Федерация на служителите в МВР. „Федерацията, която защитава правата на служителите и иска да се реформира Министерството, отчете и важната необходимост да има активни граждани, които познават темата сигурност и искат тяхното мнение да бъде чуто, така че МВР да бъде реформирано с участието на хората, които осигуряват сигурността – служителите и гражданите, които потребяват тази услуга. Фондацията се опитва да комуникира много по-активно с гражданите”, поясни директорът на Фондация „Общество и сигурност”. В момента Фондацията провежда изследване на тема „Чувстваме ли се сигурни и спокойни за себе си и за своите близки. Резултатите от това изследване ще бъдат представени в края на месец юни или началото на юли по време на конференция. „Всъщност ние правим индекс на сигурността в България”, каза в заключение Якимова.

Източник: Радио Фокус

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"