НачалоНовиниПрезентацииПубликации

Нашите успехи през 2016 г.

През 2016 г. Фондация „Общество и сигурност“ затвърди своите позиции като единствената неправителствена организация в България, която работи за подобряване на взаимоотношенията между служителите в МВР и гражданите, информиране на обществеността за проблемите в МВР и начините за защита на техните граждански права и за повишаване доверието на гражданите в служителите в МВР.

През 2016 г. бе реализирана кампания „Реформа за сигурност“, която бе отличена с III-то място на конкурса БАПРА за комуникационна кампания в публичния сектор. Успехът на кампанията и промяната на отношението на гражданите доведоха до естественото и продължение и през месец юли 2016 г. стартира кампания „Реформа за сигурност II“, в рамките на която са заснети до момента две видеа от поредицата „Човекът зад униформата“, показващи дейността на служители в ГД „Гранична полиция“ (11 232 преглеждания) и ГД „Национална полиция“ ( 19 096 преглеждания) и две имиджови видеа – едно за 8 ноември 2016 г. (155 007 преглеждания)  и едно с поздрав за Коледните и Новогодишни празници от децата на служителите в МВР ( 4484 преглеждания).

В резултат на повишеният обществен интерес и необходимостта от информиране на гражданите за ролята, функцията и желаната промяна в МВР, се постави началото на нова кампания „Цената на сигурността“. Дейностите ще бъдат реализирани в периода 23 януари – 31 март 2017 г. и ще бъде повишена информираността на гражданите по следните теми:

  1. Защо се провалят реформите в МВР?
  2. Какво означава реформа в МВР?
  3. МВР: Перфектната бюрокрация!
  4. За честта и униформите!
  5. Обучението в МВР!
  6. Липсващата сигурност!
  7. Гражданското участие!
  8. Стратегическите решения!

Успоредно с това  в периода 7 – 9 март 2016 г. бе стартирана кампания „Жените на служителите в МВР“, в рамките на която бяха представени съпругите на служителите и предизвикателствата, пред които се изправят в своето ежедневие.

На 5 юли 2016 г., бе открита изложба „Партньорство за сигурност“  в градинката на „Кристал“, на която бяха изложени 28 табла със снимки и лични истории на служители в МВР.

През 2016 г. се  подобри значително партньорството с младежки организации и университети.

В резултат на проведена кампания за набиране на доброволци бяха осъществени контакти с асистенти и докторанти от „Тракийски университет Стара Загора“ и УНСС, които подпомогнаха и организираха срещи с млади хора и студенти по темата „(Зло)Качественото МВР“. Подобни срещи се проведоха и в СУ „Климент Охридски“ и АМВР по темите „Митовете за МВР“ и „Медийни стереотипи и манипулация за МВР“.

През месец ноември 2016 г. беше проведена среща със студенти в специалност „Етнология“ от СУ „Св. Климент Охридски“, с които бе проведена дискусия за предизвикателствата пред МВР и сигурността като споделена отговорност.

През 2016 г. беше направено изследване за личното усещане за сигурност на гражданите на Република България, а целият доклад може да видите тук.

Фондация "Общество и сигурност"

Фондация "Общество и сигурност"